پارگی مینیسک زانو یکی از شایع ترین آسیب های زانو است. هرگونه فعالیتی که باعث می شود زانو بطور ناگهانی بچرخد ، به ویژه هنگامی که وزن کامل خود را روی آن می گذارید ، می تواند منجر به پارگی مینیسک شود.
هر یک از زانوها دارای دو تکه غضروف به شکل C است که مانند یک بالشتک بین استخوان ساق پا و ران (منیسک) شما عمل می کند. این آسیب سبب بروز درد ، تورم و سفتی می شود. همچنین ممکن است مانع حرکت طبیعی زانو شود.
این آسیب اغلب در حین معاینه فیزیکی قابل تشخیص است. پزشک ممکن است زانو و پای شما را در موقعیت های مختلف قرار دهد ، راه رفتن شما را تماشا کند و از شما بخواهد که به طور دقیق اسکوات کنید تا علت علائم و نشانه های شما مشخص شود.
آزمایشات تصویربرداری . اشعه ایکس از آنجا که منیسک پاره شده از غضروف تشکیل شده است ، در اشعه ایکس ظاهر نمی شود. اما اشعه ایکس می تواند سایر مشکلات مربوط به زانو که باعث علائم مشابه می شوند را رد کند.
MRI در این روش از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی قوی برای تولید تصاویر دقیق از بافتهای سخت و نرم داخل زانو استفاده می شود. این بهترین مطالعه تصویربرداری برای تشخیص پارگی منیسک است.
آرتروسکوپی . در برخی موارد ، پزشک ممکن است از وسیله ای به نام آرتروسکوپ برای بررسی قسمت داخلی زانو استفاده کند. آرتروسکوپ از طریق یک برش کوچک در نزدیکی زانو وارد می شود و می تواند به تشخیص دقیق تر آسیب های زانو و در مواردی درمان آن ها کمک کند.
علائم پارگی مینیسک زانو
- احساس درد در زانو
- تورم و التهاب زانوی آسیب دیده
- احساس پارگی چیزی در زانو
- سفتی زانو که مانع از صاف کردن کامل زانو می شود.
- محدود شدن دامنه حرکات زانو
- احساس بی ثباتی در زانو
دلایل و عوامل خطر
هرگونه فعالیتی که باعث شود زانو به شدت و بطور ناگهانی بچرخد می تواند منجر به پارگی مینیسک زانو شود. چرخش ناگهانی ، توقف ناگهانی و تغییر جهت ناگهانی حین دویدن از جمله مهم ترین عواملی هستند که خطر پارگی مینیسک زانو را افزایش می دهند.
در افراد سالمند ، تغییرات دژنراتیو زانو می تواند منجر به پارگی مینیسک با صدمه کم یا بدون آسیب شود.
ورزشکاران رشته های فوتبال ، بسکتبال و سایر ورزش هایی که فعالیت های بالایی دارند بیش از سایر افراد در معرض خطر پارگی مینیسک زانو قرار دارند.
درمان پارگی مینیسک زانو
درمان این آسیب بسته به شدت آسیب و شرایط فرد آسیب دیده با روش های جراحی و غیرجراحی انجام می گیرد.
کاهش سطح فعالیت و توقف فعالیت های ورزشی در زمان بروز آسیب برای جلوگیری از تشدید آسیب دیدگی از اهمیت زیادی برخوردار است.
استفاده از عصا و چوب زیر بغل تا زمان بهبودی کامل برای جلوگیری از وارد شدن فشار بر پای آسیب دیده توصیه می شود.
قرار دادن کمپرس یخ بر روی زانوی آسیب دیده چند بار در روز می تواند درد و التهاب را کاهش دهد.
استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن و در صورت درد شدید و صلاحدید پزشک تزریق داروهای کورتونی می تواند به تخفیف علائم کمک کند.
فیزیوتراپی زانو یکی از مهم ترین بخش های برنامه درمان غیرجراحی پارگی مینیسک زانو است.
فیزیوتراپی می تواند به شما در تقویت عضلات اطراف زانو و پاها کمک کند و به تثبیت و حمایت از مفصل زانو کمک کند.
فیزیوتراپی در منزل برای افرادی که دچار این آسیب شده اند و توانایی مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی را ندارند بسیار مناسب است.
اگر پارگی قابل ترمیم نباشد ، جراحی برای درمان این آسیب ورزشی شایع انجام می گیرد. پس از جراحی ، شما باید تمرینات فیزیوتراپی را انجام دهید تا قدرت و ثبات زانو افزایش یافته و حفظ شود.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی ورزشی – فیزیوتراپی زانو در منزل